CD 01_724

Recensie J.S. BACH – Matthäus Passion

J.S. BACH
Matthäus Passion
James Gilchrist (evangelist), Stephan Loges (Christus) e.a., Monteverdi Choir, Trinity Boys Choir, English Baroque Solists o.l.v. John Eliot Gardiner
SDG725 • 2CD-2.41
Waardering: 10
Luister 724 – Mei/Juni 2017

Een live-opname vanuit de kathedraal van het Italiaanse Pisa, opgenomen in september 2016. Opvallend in het openingskoor zijn de verende tred – de link met het dansante treedt hier al naar voren – en de architectonische opbouw: het dramatische culminatiepunt ligt vlak voor het slot. Dat laatste komt voort uit een immense tekstbetrokkenheid, die bij Gardiner, meer dan bij vergelijkbare opnamen, de sturende, expressieve factor is. Illustratief is ook het slotkoor van deel één, waar de voordracht, onder invloed van de tekst, varieert van innig tot uitbundig. Het voelt bijzonder doorleefd allemaal, net als de koralen, die zorgvuldig en afgewogen naar punten, komma’s en woordaccenten zijn uitgewerkt. Ook bij de vocalisten zijn geen zwakke plekken te ontwaren. Integendeel: bij iedere aria of recitatief heb je het gevoel dat de noten precies dát krijgen wat ze verdienen. Luister bijvoorbeeld naar de basaria Mache dich mein Herze rein, waar een prachtige ingetogen mildheid de noten lijkt te bedekken. Aangrijpend. Bij de excellente keurtroepen van Gardiner wordt de dogmatiek van de authentieke uitvoeringspraktijk niet tot doel maar tot middel. Het resultaat is daarom niet alleen stijlvol, het is ook meeslepend, en op beslissende momenten puur dramatisch. Je kunt er gewoon niet omheen.
Maurice Wiche

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen