CD 12_723

Recensie J.S. BACH – The Bach Album

J.S. BACH
The Bach Album
Vioolsonate nr. 2, BWV 1003; Cellosuite nr. 4, BWV 1010; Fluitpartita, BWV 1013; Chaconne uit ‘Vioolpartita nr. 2’, BWV 1004 Fahmi Alqhai (viola da gamba)
Glossa GCD P33205 • DDD-75’
Waardering: 8
Luister 723 – April 2017

Voor gambaspelers is bij Bach niet veel te vinden: twee sonates met continuo en obligaatpartijen in de Passionen en een enkele cantate. Voor violisten en cellisten zijn nog de suites, sonates en partita’s, en waarom zou je die als gambaspeler niet aan je instrument toebedelen? Dat doet Fahmi Alqhai dan ook: een vioolsonate, een cellosuite, de Partita voor fluit en de Chaconne uit de Tweede partita voor viool. Daarbij is het verschil tussen de gambaversie en de oorspronkelijke cellosuite te verwaarlozen, bij de Tweede vioolsonate klinkt de muziek op gamba stroever: alles is omlaag getransponeerd en arpeggio’s en dubbelgrepen zijn er wat volumineuzer door geworden. Alqhai speelt hier ook met weinig dynamische nuances, maar dat wordt in de andere werken beter. De Fluitpartita klinkt in deze versie verrassend natuurlijk en ook de Chaconne – die zich ook uitstekend voor klavecimbel laat arrangeren – komt er overtuigend uit. Een nieuwe blik op Bach krijgen we er natuurlijk niet van.
Paul Herruer

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen