CD 53_726

Recensie STRAVINSKY – The Soldier’s Tale

STRAVINSKY
The Soldier’s Tale
Harriet Walter (verteller), Harrison Birtwistle (soldaat), George Benjamin (duivel), Royal Academy of Music Manson Ensemble o.l.v. Oliver Knussen
Linn CDK 552 • DDD-70’
Uitvoering: 7
Luister 726 – September/Oktober 2017

De hommages aan Stravinsky van Peter Maxwell Davies en Harrison Birtwistle delen een melancholische toonval. Canon ad honorem Stravinsky van Maxwell Davies en Chorale for a toy-shop for Igor Stravinsky van Birtwistle zijn in hun kortheid indrukwekkend en aangrijpend. Samen met de 55 seconden durende Fanfare for a new Theatre van de maestro zijn dat treffende appetizers voor het hoofdwerk, The Soldier’s Tale, inderdaad, in het Engels! Het is natuurlijk curieus het verhaal hier te horen van niemand minder dan de 83-jarige Birtwistle zelf als de soldaat, met George Benjamin als de duivel en Dame Harriet Walter als vertelster. Of dat ook de best mogelijke bezetting is voor het stuk is de vraag. De dialogen konden mij niet echt overtuigen, ze worden duidelijk voorgelezen. Er zit bovendien geen tekstboek bij en dat is in het Engels online ook niet een-twee-drie te vinden. Ik vind dat bij zo’n stuk eigenlijk niet kunnen. Ik had hier veel liever een fatsoenlijk tekstboek gehad dan een pseudowetenschappelijk verhaal over harpakkoorden die een centraal tutti akkoord omarmen. Het is een uitgave met Engelse namen voor een Engelse markt, fantastisch gedirigeerd door Oliver Knussen. In het Royal Academy of Music Manson Ensemble heeft hij een team dat precies de juiste toon in al die korte muzikale stukjes weet te treffen.
René Seghers

Wilt u meer recensies lezen, dus óók de recensies van albums die het afgelopen halfjaar verschenen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

0/5 (0 Reviews)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen