Reinbert de Leeuw (1938-2020)
Reinbert de Leeuw (1938-2020)

Reinbert de Leeuw (1938-2020)

Afgelopen vrijdag bereikte het verdrietige nieuws de redactie van Luister. De bijzondere pianist, dirigent, componist en onvermoeibare pleitbezorger van eigentijdse muziek Reinbert de Leeuw is niet meer. Zijn muzikale carrière beslaat zo’n zestig jaar.

Een groot gemis

De Leeuw werd geboren in 1938 te Amsterdam. Zijn beide ouders waren psychiater, maar De Leeuw koos voor een ander pad. Hij studeerde aan het conservatorium in Amsterdam en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en groeide uit tot een grootse pianist, componist én dirigent. Zijn overlijden zorgt voor een groot gemis in de muzikale wereld en daarbuiten.

Barbara Hannigan en Reinbert de Leeuw

Het is voor weinig muziekliefhebbers een geheim: Reinbert de Leeuw en sopraan Barbara Hannigan hadden een bijzondere band. Ze waren een dynamisch duo. “Vanaf het moment dat wij in 1999 voor het eerst samenwerkten, is hij voor mij een guiding light geweest. Daarna zijn we onafscheidelijk geworden”, aldus Hannigan.

In oktober 2018 bracht het duo de cd Vienna: Fin de Siècle uit. In Luister 734 stond om die reden een duo-interview. Hannigan: “Reinbert en ik incorporeren de muziek en geven die een lichaam, zonder er zelf iets aan toe te voegen. Het verhaal van de muziek wordt zozeer een deel van jezelf dat het niet in je opkomt om het te interpreteren. In plaats daarvan vertrouw je volledig op de muziek zelf, op de tekst, op de componist en op de samenwerking met elkaar”, sprak de zangeres openhartig in het interview.

Een andere bijzondere band

Een tweede dynamisch duo werd gevormd tussen De Leeuw en Satie. Al in de jaren 70 verwierf de Leeuw bekendheid met zijn uitvoering van de Franse componist. De opnamen van de Gymnopédies in ’76 veranderden alles. Het zorgde voor een herwaardering en een enorme toename aan populariteit. Iedereen leek De Leeuw te kennen.

Reinbert de Leeuw speelt Satie – Gnossiennes 1-6

Reinbert de Leeuw: een virtuoos, een grandeur in de muziek, een geliefd docent en een bijzonder mens. Hij werd 81 jaar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen