Menu Sluiten
Succesvol begin Festival Classique

Succesvol begin Festival Classique

Toe maar. Zelf spreekt het klassieke muziekfestival van een heuse ‘droomstart’. Niet eerder was de aftrap van Festival Classique zó succesvol als tijdens deze twaalfde editie. Al het goede komt in drieën, zegt men: krap drieduizend bezoekers verzamelden zich tijdens drie concerten op drie avonden op het Noorderstrand in Scheveningen.

Het betrof drie uitvoeringen van Carmina Burana van de Duitse componist Carl Orff (1895-1982). De kaartverkoop van het festival ging als een trein, meldt de organisatie van Festival Classique. Alle tickets voor de Orff-concerten waren in rap tempo uitverkocht.
Festivaldirectrice Annemarie Goedvolk: “Iedere uitvoering had een andere lading. Dat kwam door de zeer uiteenlopende weersomstandigheden.” En als ze zou moeten kiezen tussen de drie avonden? “Ja, we hadden een ondergaande zon met een roze avondlucht. Maar de première op donderdagavond was gehuld in zeevlam.” Zeevlam is een snel vanuit de zee naderende koude mist, die meestal buiten de duinen blijft. Goedvolk: “De mystieke sfeer maakte dit voor mij de meest aangrijpende uitvoering.”

Festival Classique duurt nog tot en met maandag 18 juni

Prettig nieuws voor de organisatie: de aandacht van het publiek is groot voor Festival Classique. Wat Goedvolk benadrukt, is dat ook de minder ‘gangbare’ uitvoeringen het goed doen. “Ook de meer experimentele programma’s van ‘jonge makers’ in de Lourdeskerk in Scheveningen trekken veel publiek.” En de festivaldirectrice weet ook waarom: “Deze serie wordt steeds meer omarmd doordat zij zich de afgelopen jaren heeft bewezen.”

Festival Classique duurt nog tot en met maandag 18 juni, met concerten in het Kurhaus, op de Pier en in de Lourdeskerk. Zo zingen sopraan Eva-Maria Westbroek en heldentenor Frank van Aken aanstaande zondagmiddag voor de eerste keer samen in hun woonplaats Scheveningen. Het sterrenechtpaar stelde een matinee-programma samen met onder andere duetten uit Otello van Verdi en Cavalleria rusticana van Mascagni. Het koppel wordt begeleid door het Residentie Orkest.

Verder viert het Prinses Christina Concours de avond erna – op maandag 18 juni – zijn vijftigjarig jubileum. Dat gebeurt in het Kurhaus. Tijdens een verrassingsconcert passeren concourswinnaars van vroeger en nu de revue. Denk aan Daria van den Bercken (piano), Joris Roelofs (klarinet en saxofoon) en Remy van Kesteren (harp).

Facebook
Twitter

Laatste artikelen