Het Antwerp Philharmonic Orchestra tijdens de studio-opnames van The Seven Symphonies – A Classical tribute to Beach Boys music
Het Antwerp Philharmonic Orchestra tijdens de studio-opnames van The Seven Symphonies.

The Beach Boys in klassiek jasje

Zestig musici van het Antwerp Philharmonic Orchestra staan op donderdag 2 juni 2022 onder leiding van Alexandra Arrieche op het podium van de Antwerpse Stadsschouwburg met een bijzondere wereldpremière: The Seven Symphonies – A Classical tribute to Beach Boys music.

The Beach Boys en klassieke muziek, horen we u denken. Jawel. Roeland Jacobs (musicus en arrangeur) en Rob van Weelde (medeoprichter WedgeView Studios en eigenaar van label WedgeView) hebben 33 songs van The Beach Boys tot zeven symfonieën bewerkt. Daarmee tonen ze aan dat muziek van de succesvolle jongensband uit Californië best door een groot orkest uitgevoerd kan worden. In maart verscheen The Seven Symphonies – A Classical tribute to Beach Boys music op cd en lp, in juni voert het Antwerp Philharmonic Orchestra de zeven symfonieën exclusief en live voor publiek op.

Zeven symfonieën

Over surfen en alles wat daarmee samenhangt, zo kunnen we de muziek van The Beach Boys beschrijven. Daarnaast worden de songs van de legendarische, Amerikaanse band gekenmerkt door een zeer harmonisch geluid, dat zich volgens Jacobs goed leent voor de omvorming tot klassiek repertoire. Het klassiek potentieel van de nummers was samen met hun schoonheid dan ook de rode draad in de keuze van de 33 Beach Boys-songs. Van Weelde maakte de selectie en deelde de nummers in zeven symfonieën in: Capella, Room For Nature, Beach Waltz, The Nearest Faraway Symphony, Symphony Of The Unknown, Symphony Of The Little Bird en Pet Symphony.

Filharmonisch orkest

Uitgangspunt van The Seven Symphonies was een volledig filharmonisch orkest. Bij het schrijven van de arrangementen bepaalde Jacobs welke instrumenten ingezet zouden worden voor de lead en welke voor de ritmesecties. Vervolgens zette hij ze om naar midi-bestanden, een soort van elektronisch notenschrift, en regelde Dominique Vanhaegenberg de orkestratie voor het zestigkoppige Antwerp Philharmonic Orchestra. Begin augustus 2021 trok dat filharmonisch orkest onder leiding van de Braziliaanse dirigente Alexandra Arrieche naar de Galaxy studios in Mol (België) voor de opname van The Seven Symphonies.

Giveaway

Op 2 juni speelt het Antwerp Philharmonic Orchestra The Seven Symphonies voor het eerst én eenmalig voor publiek in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Of u nu een Beach Boys-fan of klassiekemuziekliefhebber bent, dit exclusieve concert wil u toch niet missen? Tickets zijn hier te bestellen. Of waag uw kans en neem deel aan onze giveaway: Luister mag twee keer twee vrijkaarten weggeven. Mail vóór vrijdag 13 mei naar de Luister-redactie (evelien.boutsen@bcm.nl) en wie weet wordt vrijdag de dertiende wel uw geluksdag!

Beluister hier de studio-opname van The Seven Symphonies – A Classical tribute to Beach Boys music door het Antwerp Philharmonic Orchestra.

5/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen