(Un)heard Music Festival: onvoltooide composities
Matangi Quartet. Foto: Tessa Veldhorst

Ode aan onvoltooide composities

De vijfde editie van het (Un)heard Music Festival vindt op 22, 30 en 31 oktober 2021 plaats in Den Haag. Met unfinished als thema staat niet de componist centraal, maar wel onvoltooide composities. De drijvende kracht achter het festival is Matangi Quartet in samenwerking met theater Korzo. Het programma bestaat uit optredens van jonge topmusici en -dansers en activiteiten voor jong en oud.

Bewust onvoltooid

Wanneer is een compositie af? Dat is de centrale vraag van het (Un)heard Music Festival 2021. Onvoltooide composities worden vaak verklaard door het onverwacht overlijden van de componist, maar wat als er geen sprake is van een overlijden en het niet kunnen of willen afwerken van een compositie een bewuste keuze lijkt te zijn?

(Un)heard Music Festival 2021

Tijdens de vijfde editie van het (Un)heard Music Festival worden werken opgevoerd die niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Daarnaast worden bekende muziekstukken gespeeld die in verband staan met werken die zelden of nooit te horen zijn. Speciaal voor het festival componeert Kate Moore een ‘companion piece’ voor het onvoltooide vijfde strijkkwartet van Willem Pijper.

Geïnspireerd

Op vrijdag 22 oktober 2021 om 20.30 uur spelen Matangi en Benjamin Kruithof (winnaar Nationaal Cello Concours 2020) Schuberts Strijkkwartet in C in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Het is door die compositie dat Vladimir Martynov zich liet inspireren voor zijn Schubert Quintet Unfinished.

In gesprek

In theater Korzo in Den Haag vertelt componiste Kate Moore op zaterdag 30 oktober om 19 uur over haar ‘companion piece’ voor het Strijkkwartet nr. 5 van Willem Pijper. Het Nederlandse Viride Kwartet legt aansluitend uit waar uitvoerders voor komen te staan bij onvoltooide composities en brengt onafgewerkte strijkkwartetten van Nederlandse componisten. Met dans van De Dutch Don’t Dance Division.


Het onvoltooide Strijkkwartet nr. 5 van Willem Pijper

(On)voltooide composities

Op zondag 31 oktober worden in de Haagse theaters Korzo en De Nieuwe Regentes (’t Ketelhuis) onvoltooide werken opgevoerd door het Matangi Quartet, celliste Lidy Blijdorp, pianiste Nikola Meeuwsen en altvioliste Sedna Heitzman. Enerzijds spelen ze composities van Schubert, Sjostakovitsj, Mozart en Borodin die nooit werden voltooid. Anderzijds brengen ze werken die Grieg, Mahler en Martynov niet zelf hebben kunnen afwerken, maar die door anderen voltooid zijn.

Randprogrammering

Naast de optredens zijn er ook andere activiteiten voorzien. Zo geeft Jacob Plooij op de laatste dag van het festival bijvoorbeeld een instrumentenworkshop voor kinderen en presenteert Sabine Torrico-Poiesz een quiz. De kaartverkoop voor het (Un)heard Music Festival start op 16 augustus 2021. Klik hier voor meer info.

Het Matangi Quartet is komende winter aan het werk te horen tijdens de Strijkkwartet Biënnale in Amsterdam. Lees hier meer over dit evenement.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen