Geen internationale opera awards voor Utrechtse studenten - Luister magazine
De uitvoering van Thijl. Foto: Marco Borggreve

Utrechtse studenten grijpen naast ‘Opera Oscars’

Het Utrechtsch Studenten Concert heeft net geen prijs gewonnen bij de toekenning van de International Opera Awards, die maandag 29 april tijdens een gala-avond in Londen werden uitgereikt. Het studentenorkest was genomineerd met zijn uitvoering, vorige zomer, van de opera Thijl van Jan van Gilse, in de categorie ‘Herontdekt werk’. Opera Vlaanderen heeft wel een prijs in de wacht weten te slepen.

De Oscars van opera

De International Opera Awards, ingesteld door het Engelse Opera Magazine, is een prestigieuze prijsuitreiking in achttien categorieën. De prijzen worden ook wel vergeleken met de Oscars voor film. BBC-3 zond het ‘rode loper’-evenement rechtstreeks uit via de radio. Opera Vlaanderen deed mee in de categorie ‘Opera-gezelschap’. “Deze prijs laat zien dat Opera Vlaanderen meespeelt in de internationale top omdat we opera op een spannende en relevante, actuele manier brengen”, aldus intendant Aviel Cahn die de prijs in ontvangst nam.

Nationale Opera

Uit Nederland (Amsterdam) was verder De Nationale Opera (DNO) genomineerd voor de categorie ‘Operakoor’, maar die prijs ging naar het koor van de Bolshoi Opera. Ook de nominatie van DNO in de categorie ‘Nieuwe Producties’ werd niet verzilverd. DNO dong mee met de uitvoering van Jenufa van Janacek, in een uitvoering van Katie Mitchell. In die categorie werd echter het Royal Opera House winnaar, met ook een Janacek-productie: From the House of the Dead.

Niettemin toch hulde voor het DNO: Mitchell won voor haar vormgeving van Jenufa de award voor beste regisseur. Bovendien won vertrekkend chef-dirigent Marc Albrecht de prijs in de categorie ‘Dirigent’. Pierre Audi’s enscenering van Fin de partie – die bij het Teatro alla Scala in wereldpremière ging, maar die later bij DNO te zien was – werd bekroond in de categorie ‘Wereld Première’. Audi nam de prijs zelf in ontvangst.

Andere Opera Awards

Voorts werden er nog prijzen uitgereikt in onder meer de categorie beste zangeres (Asmik Grigorian) en zanger (Charles Castronovo). De legendarische sopraan Leontyne Price werd geëerd met een Lifetime Achievement Award.

In de lijst van nominaties kwamen grote namen voor, zoals de Opéra de Lyon, de Semperoper Dresden, de Houston Grand Opera, het Teatro alle Scala, het Théâtre des Champs-Elysées, de Bregenzer Festspiele, de Polish National Opera en de Staatsoper Berlin. In deze lijst is “onze nominatie alleen al fantastisch”, liet orkestlid Jaap van Hellenberg Hubar van het Utrechtsch Studenten Concert na afloop van het gala het Utrechtse onlineblad DUIC weten.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen