Orkest van de Achttiende Eeuw
Orkest van de Achttiende Eeuw. Foto: Annelies van der Vegt

Jubilieumjaar voor Orkest van de Achttiende Eeuw

De viering van het veertigjarig jubileum van het Orkest van de Achttiende Eeuw werd eind 2020 al ingezet met de première van May, gecomponeerd door de onlangs overleden componist Louis Andriessen. Hij droeg deze compositie destijds op aan Frans Brüggen, de stichter van het orkest. De coronamaatregelen zorgden voor een pauze in wat een groots jubileumjaar moest worden. Van augustus tot en met november 2021 wordt de viering van het veertigjarig jubileum verdergezet met meesterwerken als Mozarts Gran Partita, een semi-scenische opvoering van Die Zauberflöte/Die Schauspieldirektorin en Bachs Hohe Messe.

Reünie

De viering van het jubileumjaar gaat verder met een concert in Muziekgebouw aan ’t IJ. Op zaterdag 28 augustus 2021 om 15 uur brengt het Orkest van de Achttiende Eeuw er onder leiding van pianist Alexander Melnikov en concertmeester Alexander Janiczek De Reünie. Met dit concert wordt een langdurige samenwerking tussen het orkest en Melnikov ingeluid. De Russische musicus bespeelt zowel de moderne concertvleugel als een scala aan fortepiano’s, waarmee hij bekende pianoconcerten in een ander daglicht kan plaatsen. Op het programma van De Reünie staan Haydns Symfonie nr. 98 in Bes en Mozarts Pianoconcert nr. 20 in d KV 466, alsook Trio pathétique in d van Mikhail Glinka en Pianoconcert nr. 2 in d op. 40 van Felix Mendelssohn Bartholdy.

Blazers aan het werk

De blazers van het Orkest van de Achttiende Eeuw toeren van 31 augustus tot en met 9 september 2021 door Nederland met een programma rond Mozarts Gran Partita. De muzikale karavaan houdt halt in Amersfoort, Rotterdam, Ede, Heiloo, Amsterdam, Utrecht en Den Bosch. Klik hier voor meer info.

Semi-scenische voorstelling

Het Orkest van de Achttiende Eeuw, dirigent Kenneth Montgomery, regisseur Alexander Oliver en toneelschrijver Don Duyns creëerden samen Die Zauberflöte & Die Schauspielerin, ein Gelegenheitsstück in tijden van Corona. Met Edison-winnares Roberta Alexander in de hoofdrol. Andere rollen zijn weggelegd voor sopranen Ilse Eerens, Anne Sophie Petiti en Katherine Dain, bariton Henk Neven en tenoren Jeroen de Vaal en Jan-Willem Schaafsma. De semi-scenische voorstelling is van 9 tot en met 20 oktober 2021 te zien in Breda, Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam, Zwolle, Utrecht, Eindhoven en Den Haag. Ontdek hier de speellijst.

Brüggens meest geliefde werk

Het jubileumjaar van het Orkest van de Achttiende Eeuw wordt afgesloten met Bachs Hohe Messe, een van de meest geliefde werken van zijn voormalig dirigent en oprichter Frans Brüggen. Onder leiding van Daniel Reuss voert het orkest samen met Cappella Amsterdam de Hohe Messe opnieuw op. Van 16 tot en met 24 november 2021 reizen de gezelschappen door Nederland en naar Frankrijk, Spanje en Italië.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen