Opera Vliegende Hollander
Vliegende Hollander door Holland Opera. Foto: Ben van Duin

Vliegende Hollander door Holland Opera

Na het succes van vorig jaar brengt Holland Opera ook deze zomer Vliegende Hollander. De kameropera werd gecomponeerd door Niek Idelenburg, die neobarok en modern klassiek met elkaar verweeft. De opera is te zien in Theater de Veerensmederij in Amersfoort van 31 juli tot en met 12 september 2021.

Vliegende Hollander

De legende van de Vliegende Hollander intrigeerde menig schrijver. Zo schreef Heinrich Heine een satire over de omzwervingen van Von Schnabelewopski. In zijn versie van het verhaal bekijkt de verteller een opvoering van een fictief toneelstuk over een kapitein die omwille van godslastering door de Duivel vervloekt is om met zijn bemanning eeuwig over de zeeën en oceanen te varen. Daar voegt hij aan toe dat de vloek alleen ongedaan kan worden gemaakt door de liefde van een vrouw. Voor de opera Vliegende Hollander in de versie van Holland Opera nam regisseuse Joke Hoolboom de tekst van Heine als uitgangspunt en schreef een actueel libretto: de Duivel daagt God uit met de hoogmoedige schipper als lijdend voorwerp en zijn ziel als inzet.

Sopraan Emma Posman

Vliegende Hollander was in 2020 al te zien in Amersfoort en kreeg lovende reacties in de pers. Onder meer de Canadese sopraan Stephanie Desjardins maakte vorig jaar indruk in haar rol van God. Toen ze tijdelijk terugkeerde naar Canada werden de coronamaatregelen zodanig verstrengd dat een terugkeer naar Nederland deze zomer niet mogelijk is. Daarom neemt Emma Posman haar rol over. De Belgische sopraan toonde tijdens de prestigieuze Salzburger Festspiele in 2018 wat ze in haar mars heeft. Ze werd last minute gevraagd om in te springen en leerde in drie uur tijd de regie-aanwijzingen voor haar rol van Königin der Nacht in Mozarts Zauberflöte.


Trailer van Vliegende Hollander door Holland Opera

Cast

Naast Emma Posman in de rol van God, staan ook Martijn Cornet (schipper), Elisabeth Hetherington (Senta), Arnout Lems (Duivel), Marcel van Dieren (stuurman) en Erik Slik (matroos) op het podium van de Veerensmederij. De zangers worden begeleid door Inge Ariesen (hobo d’amore), Eva Jansen (fagot), Diederik van Dijk (cello), Robin de Zeeuw (contrabas), Chris Saris (percussie en melodisch slagwerk) en de ‘Dolende Ziel’ (piano).

Productie

De muziek van Vliegende Hollander werd geschreven door Niek Idelenburg. Hij is genomineerd voor de Matthijs Vermeulenprijs, de belangrijkste Nederlandse compositieprijs. Het concept van deze productie werd bedacht door Joke Hoolboom, tevens regisseuse van de opera. Douwe Hibma ontwierp het decor en Martijn Kramp de kostuums. Maarten Warmerdam en Tom Gelissen zorgden respectievelijk voor het licht- en geluidsontwerp. Ruben Pest staat in voor de videoprojecties tijdens de opera.

De speellijst van Vliegende Hollander en tickets vindt u op de website van Holland Opera.

5/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen