Wat is het verschil tussen een piano en een vleugel? - Luister magazine over klassieke muziek
Wat is het verschil tussen een piano en een vleugel?

Wat is het verschil tussen een piano en een vleugel?

Er is naast het uiterlijk een groot aantal verschillen tussen een piano en een vleugel. De speelaard bijvoorbeeld, deze is van een vleugel heel anders dan van een piano. Dit komt onder meer omdat een vleugel een liggende mechaniek heeft en een piano niet. Bij een vleugel slaat de hamerkop van beneden naar boven tegen de snaar. Dit maakt dat een vleugelmechaniek heel anders in elkaar zit dan van een piano. In een vleugel zit een dubbele repetitiemechaniek. Hierdoor is het mogelijk om de toets sneller achter elkaar in te drukken en dus sneller te spelen.

Wat is het verschil tussen een vleugel en een piano? - Luister magazine over klassieke muziek
De liggende mechaniek van een vleugel. De klep staat hier open.

De vleugel en de piano: een verschil in mechaniek

Een piano heeft een staande mechaniek, de hamer slaat van achter naar voren tegen de snaar aan. Daarmee verschilt een pianomechaniek van die van een vleugel, die een liggende mechaniek heeft. Door het verschil in mechaniek is de touché van een piano heel anders dan die van een vleugel. Met een vleugel kan dynamischer worden gespeeld. Je kunt zachtjes spelen, met veel gevoel, maar ook harder met veel kracht. Bij een piano is dit een stuk lastiger, maar dat is voor een beginnend pianist nog geen probleem.

Daarnaast zit er ook een klankverschil tussen een vleugel en een piano. Een vleugel is meestal groter dan een piano en dit betekent dat de klankbodem groter is en de snaren langer zijn. Dit heeft een gunstige uitwerking op de klank.

De staande mechaniek van een piano. Hier is de voorkant van de piano verwijderd.

De voordelen van een vleugel

Het voordeel van een vleugel is dat de kast opengezet kan worden, hierdoor komt het geluid beter uit en ketst het geluid niet direct tegen een muur. Dat is beter voor de akoestiek. De kast van een piano is dicht, dit belemmert het geluid om zich vrij te verplaatsen.

Het meest in het oog springend verschil tussen een vleugel en een piano is de vormgeving. Het verschil tussen een vleugel en een piano is dan ook duidelijk te zien. Maar de prijs is ook een stuk anders: een vleugel is vaak een heel stuk duurder dan een piano.

Een vleugel en een piano worden op dezelfde manier gestemd, behalve dat de lichamelijke houding tijdens het stemmen verschilt. Door het liggende mechaniek in een vleugel zitten de de stempennen dichter bij het klavier. Bij een piano zitten de stempennen hoog.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen