De genomineerden van de GrachtenfestivalPrijs 2024: Charlotte Spruit, Florian Verweij en Takehiro Konoe
Charlotte Spruit, Florian Verweij en Takehiro Konoe.

Wie wint de GrachtenfestivalPrijs 2024?

De GrachtenfestivalPrijs 2024 tovert de NedPho-koepel in Amsterdam op 10 februari 2024 om tot het strijdtoneel waarop drie musici strijden om de titel Artist in Residence van het Grachtenfestival. En die drie musici zijn…

Charlotte Spruit (2000) speelt al viool sinds haar vierde. Al bijna twee decennia dus. Als kamermusicus en solist gaf ze reeds concerten op tot de verbeelding sprekende locaties in binnen- en buitenland. Na een studie aan de Guildhall School of Music bij David Takeno schaafde ze verder aan haar vioolspel bij Ying Xue aan de Royal Academy of Music, waar ze momenteel een masteropleiding volgt en les krijgt van Rachel Podger en Pavlo Beznosiuk. De voorbije jaren won ze verschillende prijzen, waaronder de Anton Kersjes Vioolprijs in 2020. Samen met kunstenaar Jérémie Queyras behaalde ze in 2022 de eerste prijs van het Goodmesh Concours door muziek en schilderkunst op bijzondere wijze met elkaar te combineren.

Pianist Florian Verweij (1997) debuteerde vorig jaar in het Concertgebouw. De knepen van het pianovak leerde hij aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn en Naum Grubert. Nu reist hij de wereld rond om optredens te geven, al blijft hij net zo graag in eigen land om regelmatig deel te nemen aan educatievoorstellingen van het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2021 sleepte Florian de eerste prijs van de International Magnus Piano Competition in Litouwen in de wacht, drie jaar eerder behoorde hij tot de finalisten van de Ettlingen International Competition for Young Pianists.

Hoewel Takehiro Konoe (1997) vaak het podium deelt met zijn tweelingzus Mayu, gaat hij nu alleen de uitdaging aan. Als solist en kamermusicus is hij overigens niet aan zijn proefstuk toe. De altviolist soleerde bij internationale orkesten en maakte in 2017 een zomerse tournee in Japan. Momenteel rondt hij zijn opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam af bij Nobuko Imai en Francien Schatborn. Takehiro’s prijzenkast is al goed gevuld, onder andere de Oscar Nedbal Competition (2022), Johannes Brahms Competition (2020) en het Altvioolconcours (2017) schreef hij op zijn naam. De Amsterdammer speelt op een kopie van een Carlo Bergonzi-altviool, gemaakt door Roger Hargrave in 1991.

Wie wordt Artist in Residence?

Deze drie genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2024 laten op zaterdag 10 februari 2024 het beste van zichzelf en hun instrument horen in de NedPho-koepel in Amsterdam. Zo kan het publiek kennismaken met de toekomstige Artist in Residence van het Grachtenfestival. Wie dat wordt, bepaalt de jury van gerenommeerde musici en professionals uit de culturele sector. Zij letten vooral op de instrumentbeheersing, het artistiek niveau, de visie en de podiumpresentatie van de genomineerden.

Gevarieerd muzikaal menu

Charlotte Spruit, Florian Verweij en Takehiro Konoe laten tijdens de Avond van de Genomineerden horen hoe hun residentie op het Grachtenfestival eruit zou zien, en vooral hoe die zou klinken. Ze schotelen het publiek een gevarieerd muzikaal menu voor, van Passacaglia in g voor viool solo van de zeventiende-eeuwse Heinrich Biber tot het hedendaagser werk A Bird Came down the Walk van de Japanse componist Takemitsu.

Wilt u erbij zijn? Kaarten voor de Avond van de Genomineerden zijn hier verkrijgbaar.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen