Wishful Singing en Lavinia Meijer presenteren Little Match Girl Passion
Wishful Singing en Lavinia Meijer. Foto: Anne Claire de Breij

Wishful Singing en Lavinia Meijer op tournee met kerstsprookje

Het ontroerende kerstverhaal Het meisje met de zwavelstokjes inspireerde David Lang in 2008 tot het koorwerk The Little Match Girl Passion. A-cappellakoor Wishful Singing en harpiste Lavinia Meijer trekken tot Kerstmis door Nederland met dit muzikale werk dat ongetwijfeld voor kippenvel zorgt.

In het sprookje Het meisje met de zwavelstokjes van Hans Christian Andersen dwaalt een meisje door een ijskoude oudejaarsavondnacht. Achter de verlichte ramen ziet ze de warme, huiselijke taferelen waarvan zij alleen maar kan dromen. Zij is op pad gestuurd om zwavelstokjes te verkopen. Maar niemand koopt er ook maar een. Om korte momenten van warmte te ervaren, strijkt ze de zwavelstokjes een voor een af. ’s Ochtends wordt ze met een glimlach om haar mond teruggevonden. Doodgevroren.

Eigentijdse klassieker

Dit verhaal inspireerde David Lang tot de compositie The Little Match Girl Passion, waarmee hij in 2008 de Pullitzerprijs won. Hij bewerkte Andersens verhaal tot een eigentijdse, muzikale klassieker. Lavinia Meijer op haar beurt maakte voor de kersttournee met Wishful Singing een arrangement voor harp en zang van Langs compositie. “Het is voor mij een primeur om voor zangstemmen te arrangeren”, zegt ze daarover. “De transparante stemmen van Wishful Singing vermengen zich prachtig met de harp.”

A cappella en harp

Het a-cappellakoor en de harpiste combineren het arrangement van The Little Match Girl Passion met muziek van Philipp Glass en Benjamin Britten. A Ceremony of Carols van Britten bijvoorbeeld zorgt voor tegenwicht aan de verstilde klanken. De vijf klassiek geschoolde zangeressen van Wishful Singing combineren a-cappellazang met een theatrale uitvoering van het eeuwenoude verhaal.

Waar en wanneer?

The Little Match Girl Passion in een versie van Wishful Singing en Lavinia Meijer is deze maand nog op de volgende plaatsen te beleven:

  • Cuijck, Schouwburg (zaterdag 9 december)
  • Enschede, Grote Kerk (donderdag 14 december)
  • Zwolle, Academiehuis Grote Kerk (vrijdag 15 december)
  • Hoogeveen, De Tamboer (zaterdag 16 december)
  • Breda, Chassé Theater (zondag 17 december)
  • Assen, Jozefkerk (woensdag 20 december)
  • Wageningen, Theater Junushoff (donderdag 21 december)
  • Nieuwegein, De Kom (vrijdag 22 december)
  • Amersfoort, Flint (zaterdag 23 december)

Tickets en info: wishfulsinging.nl/concertagenda

5/5 - (4 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen