Menu Sluiten

De YPF Piano Competition 2019 vindt plaats in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Foto: Foppe Schut
De YPF Piano Competition 2019 vindt plaats in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Foto: Foppe Schut

YPF Piano Competition 2019: geen ondergrens aan leeftijd van pianisten

Voor de zevende keer alweer wordt van 25 januari tot en met 10 februari de YPF Piano Competition 2019 georganiseerd in het Muziekgebouw in Amsterdam. Bijzonder aan het concours is deze keer dat er geen ondergrens is gesteld aan de leeftijd van deelnemers. In twee categorieën – tot en met 14 jaar en tot en met 28 jaar – kunnen talentvolle pianisten meedoen.

Kans voor jonge talenten

De jongste pianisten doen mee aan de Junior Competition. Die biedt perspectief voor deze groep deelnemers, is de gedachte van organisator Stichting The Young Pianist Foundation. “Het aanstaande concours brengt een opvallende vernieuwing vanwege het feit dat de leeftijdscategorieën geen ondergrens kennen. Dat zet de deur open voor jonge toptalenten om mee te doen in een hogere leeftijdscategorie”, aldus artistiek directeur Marcel Baudet. “In iedere ronde is er ruimte voor eigen keuzes en alle belangrijke periodes van de pianoliteratuur komen aan bod. Niet alleen de technische, maar vooral ook de artistieke prestaties zullen het essentiële criterium zijn.”

Internationale jury YPF Piano Competition 2019

Om te beginnen zullen de concours-deelnemers tijdens een live auditie-ronde in het Conservatorium van Amsterdam (CvA) worden beoordeeld. De jury hiervoor bestaat uit pianopedagogen Malcolm Singer, Ronan O’Hora en Juan Lago en oud-winnaars Hanna Shybayeva en Thomas Beijer. Ook neemt zij de jurering op zich voor de Junior Competition.

Vanaf de kwartfinales (in het CvA) tot en met de grote finale in Muziekgebouw aan ’t IJ, oordeelt een onafhankelijke, internationale jury over de pianisten. Hierin zitten Dmitri Alexeev (RU), Boris Berman (RU), Pascal Devoyon (FR), Jean-Claude Vanden Eynden (BE), Edith Fischer (CHL), Ching-Yun Hu (TWN) en Einav Yarden (ISR), voorgezeten door Sieuwert Verster (NL).

Samen met pianist Jean-Bernard Pommier

De drie finalisten zullen worden begeleid door een orkest dat is gevormd uit talentvolle studenten van het CvA. Zij spelen uiteindelijk Chopin’s geliefde Tweede Pianoconcert, onder leiding van de internationaal geroemde dirigent en pianist Jean-Bernard Pommier.

Talentprijs: concert met Valery Gergiev

Ramon van Engelenhoven wint de prijs Grand Prix Youri Egorov tijdens YPF Piano Competition 2015. Foto: Foppe Schut
Ramon van Engelenhoven wint de prijs Grand Prix Youri Egorov tijdens YPF Piano Competition 2015. Foto: Foppe Schut

Concours-finalisten maken kans op de eerste prijs van € 10.000 met daarbij een hele reeks aan masterclasses en concertoptredens in Nederland. Andere geldprijzen variëren van € 2.000 tot € 7.500 — uitsluitend te besteden aan verdere educatie van de pianist.

Bovendien kan de jury de Grand Prix Youri Egorov uitreiken voor exceptioneel talent. Ook dit jaar verleent Valery Gergiev zijn medewerking aan deze prijs. Mocht deze prijs in 2019 bij de YPF Piano Competition worden uitgereikt, dan krijgt de winnaar een concert aangeboden in St. Petersburg, met het Mariinsky Orkest onder leiding van Valery Gergiev. In 2015 werd de prijs tijdens het concours toegekend aan de toen pas twintigjarige Ramon van Engelenhoven. Hij bracht het Vijfde Pianoconcert van Prokofiev ten gehore. De prijs is waardevol voor hem geweest: “Ik heb veel meer concerten dan voor het concours. Het is ook een soort van bewustwording. Het geeft je een besef van verantwoordelijkheid, je wilt het waarmaken dat mensen iets in je zien.”

Drie concerten in Muziekgebouw aan ’t IJ

De YPF Piano Competition 2019 bestaat uit drie concerten in Muziekgebouw aan ’t IJ.

  • Zaterdag 9 februari 2019: A tribute to Youri Egorov, 20.15 uur, juryconcert – onvergetelijk recital van zes meesterpianisten
  • Zondag 10 februari 2019: Junior Finale YPF Piano Competition, 11.00 uur, meesterproef van de allerjongsten (t/m 14 jaar)
  • Zondag 10 februari 2019: Grote Finale YPF Piano Competition, 14.00 uur, de beste pianisten van Nederland (t/m 28 jaar)

Scouts tijdens YPF Piano Competition 2019

In het kader van het Jong Talent-programma van AVROTROS zijn medewerkers daarvan aanwezig tijdens de YPF Piano Competition 2019. Zij scouten talenten voor het programma AVROTROS Klassiek presenteert!

Het is niet meer mogelijk je in te schrijven voor deelname aan het concours. De YPF Piano Competition 2019 wordt georganiseerd door de Stichting The Young Pianist Foundation, die in 2019 twintig jaar bestaat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen