BYRD

Recensie BYRD, PURCELL – Songs of Clarity (liederen van William Byrd en Henry Purcell, fantasia’s van Purcell)

BYRD, PURCELL
Songs of Clarity (liederen van William Byrd en Henry Purcell, fantasia’s van Purcell)
Klaartje van Veldhoven (sopraan), Amstel Quartet (saxofoons), Robert Smith (viola da gamba), Guillermo Brachetta (klavecimbel)
KV2014-2 • DDD-52’
Uitvoering ** | Registratie ****

Ook op haar tweede cd onder eigen naam (weer in eigen beheer geproduceerd) toont sopraan Klaartje van Veldhoven een avontuurlijke geest. Na Bach gaat het nu om muziek van William Byrd (ca 1543-1623) en Henry Purcell (1659-1695), en na de accordeon staat er nu een compleet saxofoonkwartet om haar heen. Dat begeleidt haar hier en daar (en klinkt dan eigenlijk een beetje als een koperconsort) en speelt vijf keer apart, in fantasia’s van Purcell (en klinkt dan ‘gewoon’ als een saxofoonkwartet). Van Veldhoven zingt liederen van Byrd en Purcell, soms met het kwartet, maar ook (min of meer) authentiek met gamba en klavecimbel. Zo is het wel een afwisselend programma, maar puristen haken hier natuurlijk af. En zij niet alleen: de sopraan heeft ambitie genoeg , maar beschikt helaas niet over een heel markante stem of iets van dictie. Het is hoog en het is behoorlijk zuiver, maar het bibbert ook behoorlijk.
René de Cocq

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 20 april geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!