DIVERSEN

Recensie DIVERSEN – Bassoon Kaleidoscope: Werken van Böddecker, Rossini, Saint-Saëns, Piazolla e.a.

DIVERSEN
Bassoon Kaleidoscope: Werken van Böddecker, Rossini, Saint-Saëns, Piazolla e.a.
Bram van Sambeek en Joost Bosdijk (fagot), Ellen Corver (piano), Rick Stotijn (contrabass), Izhar Elias (gitaar), Marieke Schneemann (fluit), Sven Figee (Hammond orgel), Maria-Paula Majoor (viool), Marijn Korff de Gidts (drums)
Briljant Classics 9252 • DDD-63’
Zet een fagottist, een gitarist, een bassist, een fluitist, een violist, een percussionist en een (Hammond)-organist bij elkaar en je krijgt Kaleidoscope. Zo gevarieerd als de instrumentsamenstelling zo gevarieerd – van barok tot rock – is het programma. De eerste klanken van de cd triggeren meteen; in Sonata sopra la Monica van Böddecker zet een bescheiden vioolpartij begeleid door een gitaar een simpele melodie neer, waarboven de fagottist er in een wolk van omspelingen vandoor gaat. Zoveel mogelijk kleuren van de fagot laten zien, dat was met deze cd de wens van fagottist Bram van Sambeek. En dat had niet beter kunnen lukken. Het zangerige en het ontroerende, het grommerige en het grappige, het speelse en het brutale, het zijn kanten van dit veelzijdige instrument die de gemiddelde luisteraar nauwelijks hoort, als hij de fagot al kent (zoals volgens ruwe schatting maar bij één procent van de wereldbevolking het geval schijnt te zijn). Alle vijftien tracks zijn juweeltjes. De muzikale persoonlijkheid van Bram van Sambeek vertoont theatrale trekjes, gevoel voor sfeer, voor het belang en de aard van iedere compositie afzonderlijk. Zijn toon is lenig en gevoelig, zijn spel expressief en beeldend, luister naar Café 1930 van Piazolla, Harlem Nocturne (1939) van Hagen, en naar de spannende Duo Sonate (1977) van Gubaidulina. Wat een variëteit, wat een flexibele muzikale intelligentie.

Marjolijn Sengers

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen