Ennio Morricone
Foto: Gonzalo Tello

Ennio Morricone: filmtips om te herdenken

De Italiaanse (film)componist en dirigent Ennio Morricone (91) is overleden. Hij stierf afgelopen nacht in een ziekenhuis in Rome aan de gevolgen van een val. Om hem op een mooie manier te herdenken, maakte Luister een lijst met vijf filmtips.

Once Upon A Time In The West (1968)

Eén van de allerbeste spaghettiwesterns ooit gemaakt. Over Frank (Henry Fonda), een moordzuchtige psychopaat die totaal geen last heeft van zijn geweten als hij zijn gehele familie uitmoordt. Het nummer Once Upon A Time In The West van Morricone is ook uitgebracht op single en draagt dezelfde naam als de film.

The Hateful Eight (2015)

Een mix van western en thriller die na de helft echt álle kanten opgaat. Op een goede manier. De acht hoofdpersonages schuilen voor een sneeuwstorm in Wyoming, kort na de Amerikaanse burgeroorlog. De storm blijkt echter niet eens noemenswaardig in vergelijking met wat er zich ín de buitenpost afspeelt. Morricone kreeg in 2016 een Oscar voor zijn muziek in de Quentin Tarantino-film.

Malèna (2000)

Tja, moeten we écht uitleggen waarom jullie 109 minuten lang naar Monica Bellucci zouden moeten kijken? Oké, kort dan. Bellucci speelt de beeldschone Malèna Scordia. Terwijl haar man aan het front is, verlustigen de lokale mannen van Sicilië zich aan haar. Het – soms wat sentimentele – verhaal wordt verteld vanuit een tienerjongen die óók hopeloos verliefd is. De muziek van Morricone is al net zo adembenemend als Malèna zelf.

The Untouchables (1987)

In Chicago, tijdens de Drooglegging in de jaren twintig, wordt de dienst uitgemaakt door gangsterbaas Al Capone (De Niro). Hij wordt rijk met de illegale verkoop van drank en heeft de halve politie in zijn zak. Het verhaal is goed, maar wat The Untouchables écht een meesterwerk maakt, is de soundtrack.

The Good, The Bad and The Ugly (1966)

Zet Sergio Leone en Ennio Morricone op dezelfde set en je krijgt – alweer! – een westernklassieker. Clint Eastwood, in zijn jongere jaren, speelt ‘The Good’ en levert net als Eli Wallach (‘The Ugly’) en Lee Van Cleef (‘The Bad’) fantastisch acteerwerk. Het fluitdeuntje uit de soundtrack van Morricone is meer dan veertig jaar later nog populair. Zoek maar op, dan herken je het meteen.

Wil je meer filmtips? Kijk dan eens hier!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen