Klassieke podcasts NPO Radio-4

Klassieke podcasts van NPO Radio-4

Verplicht thuisblijven is zo erg nog niet met de 5 klassieke podcasts en radioshows van NPO-Radio-4. Het radioprogramma neemt je mee op een virtuele muzikale reis, terwijl jij gewoon binnen de vier muren kunt blijven. 

Leun achterover, schenk een kopje koffie of een glaasje wijn in en zet de boxen in de woonkamer op hoog volume. Podcasten (een werkwoord sinds 2006) is leerzaam, gratis én vermakelijk tijdverdrijf. Wie op een laagdrempelige en lichtvoetige manier meer te weten wil komen over klassieke muziek, is bij NPO Radio-4 aan het goede adres. Wij selecteerden de vijf beste podcasts en radioshows over klassieke muziek. Mét mooie initiatieven.

Muziek tot Leven

In dit hoorspel komen verhalen van musici in de oorlog tot leven. Leo Smit, Henriette Bosmans, Frieda Belinfante, Mischa Hillesum en Sem Dresden zijn slechtst enkele van de Nederlandse componisten en muzikanten die werden vervolgd in de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar viert Nederland 75 jaar bevrijding. In Muziek tot Leven laat De Ochtend van 4 de luisteraar kennismaken met deze musici en hun werk in zeventien radioportretten. Mét muziek van de vervolgde componisten, die de laatste jaren opnieuw werd uitgevoerd of opgenomen.

Zing mee: De Nieuwe Wereld

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde in een vrouwenkamp op Sumatra iets bijzonders. De gevangenen zochten in het kamp naar een manier om met alle ellende om te kunnen gaan. Ze herinnerden zich klassieke muziekstukken, maar hadden geen muziekinstrumenten tot hun beschikking. Ze besloten de orkestmuziek te gaan zingen, zonder woorden. Het zogeheten stemmenorkest voerde in het kamp muziek uit van o.a. Antonín Dvořák, het Largo uit zijn Negende symfonie (Uit de Nieuwe Wereld). NPO Radio-4 biedt een vocaal arrangement, met gratis downloadbare bladmuziek en meezing-versies. Nu vanwege het coronavirus veel zangers niet kunnen samenkomen, is er een Virtueel Bevrijdingskoor. Je kunt hier online aan deelnemen, NPO maakt van alle individuele opnames één groot koor.

Bach van de dag - Npo radio 4

Bach van de Dag

Een podcast als een muzikale scheurkalender. Programmamaker Frank de Munnik neemt de luisteraar mee op een muzikale ontdekkingsreis langs het werk van Bach. Omdat alle live Matthäussen zijn afgelast, is deze podcast met een dagelijkse portie Bach een echte aanrader.

Making an Opera

Zeven jonge zangers krijgen de kans van hun leven: een wereldpremière zingen bij De Nationale Opera (DNO). Programmamaker Stef Visjager volgt de zangers achter de schermen. Wat blijkt: het maken van een opera is vaak net zo dramatisch als de opera zelf. Helaas werd de première vanwege het coronavirus geannuleerd, maar DNO heeft de uitvoering via YouTube alsnog door laten gaan. Kijken dus!

Sander Speelt Kamerorkest

Zoals we al eerder schreven, zitten door de maatregelen omtrent het coronavirus veel musici thuis. Sander Zwiep stelde het Sander Speelt Kamerorkest samen om hen toch een podium te geven, weliswaar vanuit hun eigen huis. De resultaten zijn online en in de uitzending te beluisteren.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen