kunst en cultuur
Joop Moesman, De ontmoeting, 1932. Foto: Centraal Museum

Kunst en cultuur: 4x eropuit in eigen land

Vakantie vieren in eigen land? Op het gebied van kunst en cultuur is er genoeg te doen in Nederland. Luister zocht vier mooie, leerzame en leuke uitjes.  

Kunst en cultuur: 4 tips

kunst en cultuur
Alphonse Mucha, Rêverie
  • Alphonse Mucha: meester van de art nouveau

Voor het eerst in vijftien jaar is er in Nederland een groot overzicht van het lithografische werk van Alphonse Mucha (1860-1939). Deze onbetwiste meester van de art nouveau creëerde zijn eigen stijl in het kosmopolitische Parijs. Zijn eerste innovatieve litho uit 1894 voor het toneelstuk Gismonda, met de steractrice Sarah Bernhardt in de hoofdrol, maakte Mucha direct beroemd. Zijn litho’s met sierlijke lijnen, frisse pasteltinten en weelderige motieven van sensuele, melancholische vrouwen groeiden uit tot iconen van het fin de siècle.

T/m 27 september, Nederlands Steendrukmuseum, Valkenswaard. Meer info: www.steendrukmuseum.nl

kunst en cultuur
‘De groene kathedraal’ van Marinus Boezem
  • Land Art: verborgen schatten van Flevoland

Tijdens de aanleg van de Flevopolder besloten planologen om daar een aantal Land Art-kunstwerken te realiseren, een kunststroming die in de jaren zeventig een hoge vlucht nam. Het resultaat is een collectie van wereldberoemde kunstenaars als Robert Morris, Richard Serra en Daniel Libeskind. Ontdek deze verborgen schatten van Flevoland op eigen gelegenheid (met de auto) of tijdens een georganiseerde busreis. Je komt langs negen kunstwerken, waaronder Sea Level van Richard Serra en De groene kathedraal van Marinus Boezem.

Kijk voor actuele data en info op: landartflevoland.nl

  • Relics of the Cold War van Martin Roemers

De Koude Oorlog is voorbij, maar de overblijfselen ervan zijn nog volop aanwezig. Vier decennia lang verdeelde het IJzeren Gordijn de landen van Europa in Oost en West. De wapenwedloop werd ontketend, atoomschuilkelders werden gebouwd en iedereen bereidde zich voor op het ergste. Fotograaf Martin Roemers, winnaar van twee World Press Photo Awards, zocht elf jaar lang naar de tekenen van deze periode. Hij reisde door de landen van voormalige vijanden: Rusland, Polen, Tsjechië, Oekraïne, Letland, Litouwen, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en België. Het resultaat is de serie Relics of
the Cold War.

T/m 23 augustus, Kasteel Het Nijenhuis, Heino/Wijhe. Meer info: www.museumdefundatie.nl

  • De tranen van Eros van Joop Moesman

In de tentoonstelling De tranen van Eros toont het Centraal Museum in Utrecht het werk van de enige officieel erkende Nederlandse surrealist Joop Moesman (1909-1988) in de context van zijn tijdgenoten. Naast Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst is er ook ruimte voor vrouwelijke surrealisten. Vertrekpunt van de tentoonstelling is Moesmans obsessie met vrouwen en seks. Voor de surrealisten vormden seksuele driften, net als dromen, een sleutel tot het bevrijden van het onderbewuste. Met hun radicaal vernieuwende, erotische beeldtaal verzetten ze zich tegen het verstikkende conformisme van hun tijd.

T/m 16 augustus. Meer info: www.centraalmuseum.nl

Samenstelling: Karen Duking

Facebook
Twitter

Laatste artikelen