Eva-Maria Westbroek en Amsterdam Sinfonietta bij Musis op Maandag - Luister magazine voor klassieke muziek
Eva-Maria Westbroek. Foto: Fazil Berisha

Musis op Maandag: Amsterdam Sinfonietta

Kenne Peters is muziekprogrammeur bij Musis in Arnhem en De Vereeniging in Nijmegen en een jonge, bevlogen liefhebber. Net als Luister wil hij klassieke muziek introduceren bij een zo breed mogelijk publiek. Voorafgaand aan iedere avond in de serie Musis op Maandag geeft hij op deze site uitleg over artiest en programma.

Cantus in memoriam Benjamin Britten van Pärt, Brittens Variations on a theme by Frank Bridge en Symfonie nr. 14 in g. op. 135 van Sjostakovitsj staan aanstaande maandag 10 juni op het programma. Alweer de laatste Musis op Maandag van dit concertseizoen, een hele mooie, al zeg ik het zelf. Donkere en melancholische, maar toch ook zeer aansprekende muziek. Nou, dan zit je met Dmitri Sjostakovitsj wel goed. Zelf noemde hij het stuk een symfonie, al is het eerder een soort liederencyclus voor twee zangers en strijkorkest. Hij heeft de Liederen en dansen van de Dood van Modest Moessorgski ooit georkestreerd – origineel voor zang en piano – en die als uitgangspunt voor dit werk genomen.”

“De rest van het programma heeft een mooi thematisch tintje. Symfonie nr. 14 van Sjostakovitsj is in het westen in première gegaan met Benjamin Britten als dirigent. Van Britten staat er ook een werk op het programma, aangevuld met een vroege compositie van de Estse koning van de melancholie, Arvo Pärt, die hij als speciale hommage voor Britten schreef, na diens dood. Zo is de cirkel weer rond.”

“Sopraan Eva-Maria Westbroek, de ster van de avond naast bas Mikhail Petrenko, is gelukkig ook weer wat vaker in Nederland te vinden. Westbroek brak bij De Nationale Opera (DNO) door in Lady Macbeth uit het district Mtsensk van Sjostakovitsj, een jaar of twaalf geleden. Al met al een zeer bijzondere avond dus, aanstaande maandag in Musis. De kers op de taart van deze serie.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen