Het Cellofestival Zutphen van Jeroen den Herder dit jaar met Wu Wei - Luister magazine over klassieke muziek
Jeroen den Herder (links) tijdens een masterclass. Foto: Jascha Bordon

Tiende editie Cellofestival Zutphen

Traditiegetrouw klinkt er tijdens de tiende editie van het Cellofestival Zutphen muziek van grootse componisten als Beethoven en Bach. Maar in dit jubileumjaar is er ook veel ruimte voor minder bekende klanken uit het Midden-Oosten en Azië. “Nagenoeg alle westerse instrumenten en muziek vinden hun oorsprong in het oosten van de wereld. Wij gaan op zoek naar die wortels en brengen beide werelden samen”, zegt cellist Jeroen den Herder, artistiek leider van het festival.

Shengmeester Wu Wei

Eén van de hoogtepunten is de wereldpremière van het dubbelconcert voor sheng, cello en ensemble van de Chinees-Amerikaanse componiste Man Fang. De sheng is een traditioneel Chinees instrument, een mondorgel met bamboebuizen. Dit werk wordt op donderdagavond 29 augustus uitgevoerd door shengmeester Wu Wei, cellist Jeroen den Herder en het ensemble Camerata RCO. Eerder werkte Wu Wei samen met Holland Baroque. Met dit ensemble bracht hij het album Silk Baroque uit. Hiernaast krijgen de topcellisten Leonid Gorokhov (Rusland) en Chu Yi-Bing (China) een podium. Grote naam uit Nederland is Lucia Swarts.

Het Cellofestival Zutphen van Jeroen den Herder dit jaar met Wu Wei - Luister magazine over klassieke muziek
Wu Wei en zijn sheng

Studenten van de Cello Academie

Vier keer per jaar komen jonge cellisten vanuit de hele wereld naar de Cello Academie in Zutphen om vijf dagen lang intensief te werken met Jeroen den Herder en andere docenten. “Het zijn vooral conservatoriumstudenten, maar ook afgestudeerde musici. In de week voorafgaand aan het festival ontvangen we een tiental cellisten uit verschillende landen. Hun openbare masterclasses in de aansluitende week maken deel uit van het festival en worden altijd goed bezocht. Zutphen is een goeie masterclass-stad. Er zijn hier prachtige locaties waar je als het ware samen met je instrument in retraite kunt gaan, op zoek naar verdieping. Dat is de rust die de randstad wel eens mist.” De academiestudenten komen niet alleen voor de masterclass, zij zullen ook optreden op het festival zelf. Ze spelen zowel korte werken voor cello als voor niet-westerse instrumenten.

Tiende editie Cellofestival Zutphen van Jeroen den Herder is dit jaar met Wu Wei - Luister magazine over Klassieke Muziek
Gezelligheid en muziek tijdens het Picknickconcert. Foto: Jascha Bordon

Bezoek het Cellofestival Zutphen

Wilt u instrumenten als de sheng, de kemençe en de Armeense duduk live horen? Breng dan een bezoekje aan het Cellofestival Zutphen. Het evenement vindt plaats van woensdag 28 augustus tot en met zondag 1 september. Kijk voor meer informatie, tickets en het programma op de website van Cellofestival Zutphen.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen