De onlangs overleden violist Herman Krebbers
Aankomst Emmy Verhey op Schiphol, v.l.n.r. Christian Bor, Emmy Verhey en Herman Krebbers *19 juni 1966

Violist en docent Herman Krebbers overleden

Op 2 mei jongstleden is Herman Krebbers overleden in Tilburg. Men kan de Nederlandse violist met recht een boegbeeld van de klassieke muziek noemen. Krebbers was concertmeester van het Residentie Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest en speelde als solist over de hele wereld. Hij werd 94 jaar oud.

Herman Krebbers – oorspronkelijk uit Hengelo – ging naar Amsterdam om daar muziek te studeren aan het conservatorium. Net als zijn vriend Theo Olof (1925-2012) kreeg hij daar vioolles van de muziekpedagoog en berucht strenge violist Oskar Back. In 1943 maakte Krebbers zijn solodebuut met het wereldberoemde Vioolconcert van Brahms. Hij was toen pas dertien jaar oud. Dirigent van dienst was toen Willem Mengelberg.

Herman Krebbers speelde in de oorlog in Berlijn

De joodse Theo Olof moest onderduiken in WO II. Krebbers op zijn beurt werd lid van de Nederlandsche Kultuurkamer. Dat was een door de nazi’s in het leven geroepen instituut. Als je als kunstenaar in de jaren veertig wilde werken, móest je daarbij aangesloten zijn. Afijn, Krebbers mocht zodoende een concert verzorgen voor de Reichssender Berlin. Midden in het hart van het Derde Rijk dus. Vanwege dat concert mocht Krebbers na de oorlogsjaren bij wijze van straf twee jaar niet spelen. De collaborerende Mengelberg mocht zelfs nooit meer in ons land dirigeren.

Theo Olof nam het Krebbers niet kwalijk. Als duo speelden ze vaak samen en werden vooral bekend met het Dubbelconcert van Bach en de 44 duo’s van Bartók. Aan het tweetal werden bovendien talloze composities opgedragen. Samen waren ze van 1950 tot 1962 concertmeester van het Residentie Orkest. Dezelfde functie bij het Koninklijk Concertgebouworkest volgde, tot 1980. Als solist speelde Krebbers met veel orkesten. Nationaal én internationaal. Zelfs in Carnegie Hall in New York, met Bernard Haitink, zijn lievelingsdirigent. Daarnaast was hij de leermeester van bekende violisten als André Rieu, Liza Ferschtman, Emmy Verhey en vele anderen. Rieu noemde Krebbers zelfs zijn grote voorbeeld. Krebbers werd later min of meer noodgedwongen docent. Hij blesseerde zijn schouder toen hij in 1979 van zijn zeilboot viel.

Herman Krebbers en Theo Olof ontvingen eind jaren vijftig de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Met cellist Jean Decroos en zijn vrouw en pianist Danièle Dechenne maakte Krebbers deel uit van het Guarneri Trio. Tot zijn dood op 2 mei woonde Herman Krebbers in Tilburg, waar hij thuis vioolles gaf. In Ede is een theaterzaal naar hem vernoemd en in Kampen een amateurconcours voor violisten en cellisten. Nederland gaat een groot violist en pedagoog missen.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen