Klassiek voor jou
Klassiek voor jou - Luister laat liefhebbers aan het woord.

Klassiek voor jou: liefhebbers aan het woord

In het kader van de nieuwe campagne Klassiek voor jou sprak Luister met tien liefhebbers over hun liefde voor klassieke muziek. Hier doen zij hun inspirerende, originele en ontroerende verhalen uit de doeken.

NAAM: Manoe Snellens
LEEFTIJD: 25
WOONPLAATS: Tilburg

“Klassiek is voor mij als een ontdekkingsreis. Wanneer ik naar klassieke muziek luister, ontdek ik telkens weer iets nieuws. Een nieuw geluid, een nieuwe beleving. Zo zorgt Morgenstimmung van Edvard Grieg keer op keer voor kippenvel. Als ik naar de compositie luister en ik doe mijn ogen dicht, dan bevind ik me meteen op een andere plek. Een bos, heel vredig, waar de eerste zonnestralen door de bomen schijnen. Heel idyllisch. Maar de volgende keer dat ik luister, krijg ik weer een hele andere ervaring en dat maakt klassieke muziek zo bijzonder. Ik ben even weg uit de werkelijkheid, weg van de drukte en van alle verplichtingen. Klassiek is voor mij ook herkenning. Ondanks dat ik niet ben opgegroeid met klassieke muziek, zijn een heleboel stukken door de jaren heen via radio, films en televisie mijn hoofd in geslopen. Wanneer ik deze composities opnieuw hoor, besef ik weer hoe mooi deze muziek eigenlijk is.”

 

NAAM: Mattijs Vijverberg
LEEFTIJD: 47
WOONPLAATS: Rotterdam

“Klassiek is te mooi om alleen maar door een klein groepje ingewijden te worden beluisterd. Vandaar dat ik een lesmethode heb ontwikkeld voor basisschoolkinderen – van peuters tot achtste-groepers – gericht op klassieke muziek. De kinderen reageren doorgaans reuze-enthousiast. De ouders trouwens ook. Laatst hoorde ik iemand zeggen: ‘U wordt bedankt, hoor. Nu moet in de auto constant Radio 4 op.’ Klassiek heeft een beetje een suf imago. Kinderen associëren klassieke muziek met kerken en oude mensen. Ze hebben een grote hekel aan kerkorgel en operazangeressen. Daarom geef ik een les waarin de klas naar Dido & Aeneas van Purcell moet luisteren en vervolgens moet raden hoe de hoofdpersonen gaan reageren. Een spelletje dus, hartstikke leuk. Heb ik die kinderen toch in een halfuur tijd een opera door de strot geduwd. Wat mijn favoriete stuk is? Oh, dat is helemaal geen moeilijke vraag, hoor. De Johannes-Passion.”

“Wat mijn favoriete stuk is? Oh, dat is helemaal geen moeilijke vraag, hoor”

NAAM: Andrea Vasi
LEEFTIJD: 29
WOONPLAATS: Thimphu (Bhutan)/Den Haag

“Op mijn tiende ging ik naar het Koninklijk Conservatorium Den Haag en was ik fulltime op de podia te vinden. Als klassiek pianiste heb ik over de hele wereld opgetreden. Hoogtepunten te over: het winnen van het Prinses Christina Concours en spelen in Carnegie Hall en op Lowlands. Ook was ik artist-in-residence van de NJO Muziekzomer. Na negentien jaar reizen zonder pauze begon mijn energie echter op te raken. Toen stierf ook nog eens mijn beste maatje aan ALS. Ik zag dat de Bhutan Music Foundation een piano­docent zocht en twijfelde geen moment. Al op mijn twintigste gaf ik muzieklessen in weeshuizen in India. Daarbij ben ik een boeddhist. Nu ben ik verbonden aan het enige door de overheid erkende muzikale trainingsinstituut van het land. Ik doe van alles: geef pianolessen, theorie en muziekgeschiedenis, ensemblezang, gehoortraining en concerten. Iedereen is welkom bij ons. Plezier staat op één, zoals het hoort.”

Meer lezen? Klik dan hier.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

WIN Bach333!
Het grootste componistenproject in de opnamegeschiedenis